31 juli 2016. Stella och Collin

Förra året mötte vi Stella och Collin, mor och son. Ni som läste bloggen förra året minns kanske hur vi mötte dessa två människor under vår temadag som fokuserade på funktionsnedsattas rättigheter. Stella är ensamstående mor efter att hennes man dog för cirka fyra år sedan och Collin är multifunktionsnedsatt. Troligtvis lever Collin med en CP-skada. De lever under väldigt simpla förhållanden. Vill ni läsa mer ingående om vårt första möte med Stella och Collin så kan ni leta er tillbaka till ett inlägg jag skrev 14 juli 2015 ”För en rullstol”. Hur som så innebar förra årets arbete att vi efter mötet med dessa två anordnade en läkarundersökning och med hjälp av donationer byggdes en specialanpassad rullstol till Collin.

Ett år senare har vi nu återigen träffat Stella och Collin under de tre gångna temadagarna och det har varit väldigt fint att se dem! Lyckligtvis har rullstolen visat sig underlätta livet för dem båda. Stella behöver inte längre bära sin son som endast i liten mån fysiskt kontrollerar sin kropp, samtidigt som Collin har utvecklat sin förmåga att interagera med omgivningen då förutsättningarna för att befinna sig i situationer med andra människor underlättats i och med rullstolen. Både Stella och Collin verkar allmänt vara i ett bättre skick nu än för ett år sedan, vilket värmer oerhört.

Stella har tidigare drivit en liten affär vilket har bidragit till familjens ekonomi. Sedan Stellas man dog, och hon har ensamt ansvar för Collin som behöver assistans dygnets alla timmar, har affärsverksamheten stannat upp vilket lett till mycket sträng ekonomisk situation för familjen. Danaini önskar nu att ekonomiskt stödja Stella för att hon ska kunna återupprätta sin affär och hon har lämnat in en lista på de saker hon önskar köpa in. I dagsläget täcker dock inte vår budget denna kostnad, vilket vi ser som ett stort problem. Därför vill vi ödmjukt uppmuntra och påminna om möjligheten att ekonomiskt stödja Danainis arbete.

Är du intresserad av att stödja Danainis arbete med att stötta lokalbefolkningen i byn Imbaseni, Arusha, Tanzania, och i detta fall specifikt Stella och Collins, finns det flera sätt att göra det på.

Donationer tas tacksamt emot på PlusGirokonto 802961-3 eller via Swish 1232384816. 
Märk insättningen med ordet 'Gåva'. 

Du kan även bli medlem i Danaini. Medlemskapet betalas in till PlusGirokonto 802961-3 och kostnaden är 250 kr (150 kr för student) per år. Märk inbetalningen med namn och personnummer.

Vid intresse finns möjligheten att bli månadsgivare, även detta sker via inbetalning till PlusGirokonto 802961-3. Märk inbetalningen med namn och ’Månadsgåvare’.

Har du några som helst funderingar är det bara att höra av sig direkt till mig eller någon av mina arbetskamrater eller skicka mail till [email protected]. Du kan även besöka vår facebooksida facebook.com/danainiproject eller instagram @danainiproject.

Tack!


30 juli 2016

Idag höll Danaini den tredje temadagen och denna vecka var det utifrån barnets rättigheter fokus på de tidigare temana vi fokuserat på. Till vår hjälp hade vi en samma utbildningsteater som vi samarbetade med förra året. Inför dagen hade det skrivit en pjäs och under framträdandet för de diskussioner med såväl barn som vuxna ut publiken. De är verkligen fantastiska! Och uppskattade! Vädret var fortsatt solsoligt och vi är mycket glada över att vi denna dag hade än fler vuxna besökare!  
 
 
 
Utbildninsteatrtn arbetat med enkla medel men med ack sådan imponerande kreativitet!
 
 
Självklart hann vi leka en väldans massa också!

28 juli 2016. Mount Meru Hotel

Vet ni vad det bästa med att ligga i fas med arbete är? Att vi med gott sambete kan leva LIFEEEEE! 
 
Lyxdag nummer två inleddes därför med att hela svennebanangänget traskade hemifrån vid 07 för att därefter spendera en heldag på Mount Meru Hotel här i stan! Hotellfrulle, poolhäng, konstant klarblå himmel och sol, drink-sippande och första VARMVATTENSDUSCHEN sedan vi lämnade Sverige. Otroligt tacksam för att vi bor hos den familj vi gör, på den plats vi gör och att vi verkligen får ta del av det lokala livet meeeen kan inte säga annat än att det har varit en fantastisk dag!
 
 
 
Alla grabbarna förutom Agnes! 
 
 
 
 
 
 
 

28 juli 2016. Ett steg närmare tillståd

Minne ni att jag och Agnes var och besökte ett sjukhus i måndags för att ansöka om tillstånd för att få vi ska få anordna HIV-test under vår temadag med fokus på HIV och att vi fick i uppgift att skriva en specifik ansökan som vi förväntades lämna in? Så var det och brevet skrev vi samma eftermiddag. När vi nu sedan skulle åka tillbaka till sjukhuset för att lämna in det ville det sig så väl att vi endast behöva traska ett par minuter från huset där vi bor innan vi råkade träffa på den distriktschefen vi var på väg att åka och söka på sjukhuset. Ibland ska en ha flyt, sa vi! Så vi lämnade över brevet där och då och imorgon ska vi förhoppningsvis åka och hämta det. Ett steg närmare att få anordna testet! 

27 juli 2016. Oas

Idag har vi besökte en oas som ligger mitt ute i ingenmansland. Vi tog oss hit även förra året och det är utan tvekan den vackraste plats jag varit på! Varmt sötvatten i det klaraste mest turkosa vatten en kan tänka sig, omgiven av en natur som liknar djungel. Som om inte själva synen och upplevelsen av att vara här var paradisaktigt nog så hade vi idag sällskap av sköldpaddor! Med idag tog vi Clara, Alicia och Tor som anlände sent inatt och som stannar med oss ett par dagar. Skoj! 
 
 
 
 
 
 
 
 

26 juli 2016. Temadag med fokus på malaria.

Äntligen kommer lite uppdatering om den gågna lördagens temadag med fokus på marlaia! 

Sammanfattningsvis kan sägas att det var en fantastisk dag från början till slut. Det låter fånigt men jag kan inte finna några bättre ord haha. Det var cirka 250 besökare i varierande åldrar men med lika härligt humör allihop. Dagen bestod bland annat av en malaria-kull som vi kommit på för kidsen och det hölls en föreläsning om malaria av en kvinna vid namn Irene Få människor har jag mött med sådan pondus, engagemang och karisma som denna företagssamma kvinna! För att uppmuntra besökarna att aktivt följa föreläsningen samt för att se i vilken utsträckning som informationen nått fram erbjöds deltagarna att efter föreläsningen göra ett malaria-quiz. Vid inlämning av quiz delade vi ut dagens gåva i form av myggnät. Vid rättning av quizen kunde vi konstatera att kunskapen kring malaria generellt är hög och vi hoppas att de eventuella kunskapsluckorna som fanns om ämnet fylldes under dagen. Utöver detta skapade de kvinnliga besökarna vykort som vi sedan köpte för Danainis räkning, många danssteg dansades och många magar mättades!
 
 
Chuga förklarar tanken med och reglerna för malaria-kull för kidsen.
 
 
Med hjälp av flaschcards övar vi engelska med kidsen (och vi lär oss lite swahili hehe).
 
 
Kids, utbildning och utveckling - kan inte tänka mig något bättre.
 
 
Dio och Agnes <3
 
  
 
Vår fantastiska föreläsare Irene.
 
 
 
Lika vacker i år som förra året.
 
 
Matteamet lyckades återigen förse alla besökare med mat. Superkvinnor! 
 
 
 
Jonas och Chuga.
 
 
 Så fint att få träffa dessa människor igen!
 

25 juli 2016. I jakt på tillstånd!

Som vi alla vet är det inte bara att göra och fixa och ordna saker utan det krävs en hel del arbete och planering och samarbete för att få planer att verkligen iscensättas i praktiken. Om knappt två veckor, den 6e augusti, hålls den fjärde temadagen och ämnet som lyfts är HIV och under denna dag önskar vi kunna erbjuda lokalbefolkningen att gratis HIV-testa sig. Här ingår även att det upprättas två ytterligare tillfällen för uppföljande tester tre och sex månader efter dagen då de första testerna görs. På plats under dagen kommer såväl läkare som sjuksköterskor finnas på plats för att utföra tester, informera och föra stödsamtal. För att kunna ordna detta krävs tillstånd för testet samt samtycke från sjukhus och ett antal "byhövdingar". Till vår hjälp har vi en fantastisk kvinna vid namn Pauline, som har hållit på med HIV-relaterat arbete i 11 år. Som jag tidigare skrev hade vi ett möte med Pauline under gårdagens eftermiddag och idag åkte jag, Agnes och Pauline tillsammans till Meru District Hospital. Där fick vi träffa en av cheferna för Meru distriktet (dit vi geografiskt tillhör) och guidades till hur arbetet ska fortskrida för att få det tillstånd vi behöver.
 
Just nu sitter därför jag och Agnes och skriver på det brev som vi imorgon ska lämna in till distriktschefen. I brevet beskriver vi vilka vi är, vad vi ämnar göra och hur dagen planeras gå till. Som sagt, imorgon inlämning och förhoppningsvis får vi detgodkänt så att vi därefter kan besöka de ledarra vi behöver få samtycke från i byn. Många resor fram och tillbaka men bra blir det nog tillslut!   
 
 

24 juli 2016.

Tidigt imorse tog Lisa och Jonas sina packade väskor och åkte iväg på två dagars safari! Jag och Agnes håller ställningarna här hemma och har i eftermiddag varit på möte med en kvinna som arbetar med och hjälper oss att samverka med HIV-läkarteamet. Bra möte och redan imorgon ska vi tillsammans besöka ett sjukhus för att ansöka om tillstånd för att få samordna HIV-testning. 
 
Hoppas ni haft och har en bra söndag! 

23 juli 2016. Vilken dag!

Aaah idag har varit en fantastisk dag! Temadag nummer två, vilken fokuserade på malaria, avklarad och det var en succé! Mer om det imorgon!  
 
Ha en fin lördagskväll! 
 
 

21 juli 2016. Fredag

 
Jag och Lisa startade dagen med en powerwalk och därefter åkte vi till stan. Vi besökte en masajmarknad och tog oss till ett av de få ställena (i alla fall som jag vet) där det går att hitta GOTT kaffe! Lyckan när en skummig latte står framför dig - började nästan gråta haha. Väl hemma igen hann vi med lite träning igen medan solen lös varmt. Så härligt! 
 
 
Morgon walk under en klarblå himmel och i Tanzaniasolens morgonsolen - DRÖM! 
 
Imorgon är det dags för temadag nummer två, vilken fokuserar på malaria. Mat är inhandlat, gåvorna har vi sedan förra veckan och vi ser fram emot föreläsningen med vår karismatiska föreläsare för dagen! 

22 juli 2016. Pussel och fotografering

Igår eftermiddag hälsade jag, Agnes och Jonas på kidsEN och i och med tredje sitting blev pusslet färdigt! Jonas fick även i uppgift att ta nya "klasskort" på barnen, och vem kan tänka sig  vackraste motiv att fota? 
 
 
 
 

21 juli 2016

Idag traskade vi till marknaden här i USA River där vi bor. Det är en verklig upplevelse att befinna sig på dessa plaster med alla människor, färger, kläder, frukt, kryddor,  verktyg och miljontals andra ting. Jag blir lite mer bekväm i den organiserade röran för varje gång haha. 
 
 

19 juli 2016. Kvällsmöte

Igår arbetade vi administrativt inför kommande lördags temadag med fokus på malaria. Arbetet bestod av att ta fram information, faktablad, quiz och lekar för barn, allt på temat malaria. Dagens gåvor, myggnät, är inhandlade sedan förra veckan. Imorgon fortsätter vi med renskrivningen samt har ett inbokat möte med ett HIV-läkarteam som vi hoppas kunna samarbeta med inför den tredje temadagen, vilken har tema HIV. 
 
WorkWorkWork! 

19 juli 2016.

Det var ju härligt att solen strålade, att grabbarna vann sin fotbollsmatch med 5-1 och att både Mount Meru och Kilimanjaro visade upp sig när vi igår agerade forbollssupportrar! 
 
 
 
 

18 juli 2016. Temadag Hygien

Första temadagen. Fokus på hygien. Jag skulle sammanfatta dagen med att säga att samtliga medverkande, såväl arrangörer som deltagare, gjorde det bästa av situationen och att det resulterade i en bra dag!

Dagen anordnades på samma plats som förra året, på en tomt/gård som ägs av Baba i byn Imbaseni. Precis som inför den fösta temadagen under förra årets projekt var det inför denna dag svårt att veta vad vi kunde förvänta oss. Hur många hade nåtts av informationen om dagen? Vad skulle invånarnas inställning vara? Hur många personer skulle överhuvudtaget dyka upp? Det var mycket som var oklart och mycket vi funderade över. När vi anlände till platsen var matteamet och musikansvariga redan på plats samt en skara barn som smög omkring på tomten. Vi satte igång med förberedelserna på plats och sakta men säkert fylldes det på med deltagare. Jag känner att det är mig övermäktigt att försöka beskriva precis vad som hände under dagen men jag ska försöka stapla upp det.

Jag och Chuga höll en kortare engelskaträning med de närvarande kidsen med hjälpa av flashcards som vi framställt. Eloge till barnen som utan måste deltog engagerat! Anledningen till engelskaträningen är att vi märkt att det finns ett stort intresse av att lära sig engelska, dels från grunden och dels utvecklande för de barn som läser engelska i skolan.

Som vi alla vet blir det inte alltid som en tänk sig och tyvärr uteblev dagens föreläsare. Till följd av detta höll jag och Dio föreläsningen tillsammans, jag på engelska följt av Dio som översatte till swahili. De områden som vi berörde inom temat hygien var vikten av att tvätta händerna, borsta tänderna samt sanitet såsom tvättning av kläder och städning av platser där bakterier frodas.

Inför dagen hade vi införskaffat bord och stolar samt material för att teckna. De vuxna som kom fick här möjlighet att teckna vykort som vi sedan köpte av dem. Tanken är att vi nu kan sälja vykorten vidare för Danainis räkning och på så vis dels stödja enskilda människors ekonomiska situation och dels finansiera Danainis framtida arbete. Att teckna kan även lätt anses vara en aktivitet för barn men i denna situation gavs möjlighet till en avslappnad och kreativ stund för umgänge. Många kvinnor deltog i tecknandet och många vykort målades under fin stämning!

De gåvor vi för dagen delade ut till besökarna var relaterade till temat hygien. Varje påse innehöll därför en tandborste, en tandkräm och en tvål var.

Utöver detta lektes många lekar, åts det mycket mat och besökarna visade än en gång upp sina fantastiska danskunskaper!

När vi trötta som rymdillrar packade in oss i Paulos (taxichauffören vi använder oss av här i Tanzi) bil för hemfärd kunde vi konstatera att det varit en lyckad dag där cirka 200 personer deltagit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag ser fram emot nästa lördag då det är dags för temadag nummer två med fokus på malaria! 
 

17 juli 2016. Uppdatering kommer!

Så fort jag får tag på wifi till datorn så ska jag skriva och ladda upp bilder från gårdagen då den första temadagen gick av stapeln! Det var en lyckad dag med kära återseende, dans, skratt och cirka 200 deltagare! 
 
 

17 juli 2016. Smufflarn

Vi har utsett Baba till jordens största smufflare. Precis så som han ser ut här på bilden, så smufflig 
är han haha. 
 
 
Idag övrigt har vi ägnat dagen åt att återigen besöka det barnhem där Agnes förut volontärarbete och att knipa den sista av kvällssolen! 

16 juli 2016. Förberedelser

Typ såhär ser det ut när 200 goodiebags till årets första temadag ska göras iordning. Kaos in tha house haha. Då dem första temadagen fokuserar på vikten av hygien innehåller påsarna denna vecka en tandborstar, dn tandkräm och en tvål. 
 
Tillslut blev det i alla fall klart och tillfredsställda kunde vi packa alla påsarna klara inför temadagen! 
 
 
 

16 juli 2016. Möte

Det är/har varit riktig sjukstuga här hemma denna vecka! Vi turas om men hoppas bli bra allihop tills nästa vecka!
 
 
Hur som...Igår var jag och Lisa på möte med ledaren för den teatergrupp som vi kommer att arbeta med under vår fjärde temadag (samma grupp som vi arbetade med under sommaren 2015). Gruppen består av 24 personer vilka skriver och framför pjäser i till exempel skolor och för olika stammar. Pjäserna är främst skrivna i utbildningssyfte för att på så vis kunna lyfta samhällsdiskussioner och sprida information och kunskap. Angående gruppens medverkande i Danainis arbete under sommaren 2016 är arbetet igång och vi ser alla fram emot vår dag tillsammans! 

13 juli 2016. Inhandling och utdelning

 
Igår spenderade vi dagen inne i stan för att handla material till temadagarna. Plastbord- och stolar, 150 myggnät m.m. På bilden är vi inne på en marknad och dealar pris och antal på myggnäten! 
 
En ska aldrig köpa någonting till utgångspriset, det ska ALLTID dealas, diskuteras och prutas. #BabaslivsrådNr2
 
 
Idag har jag tyvärr legat hemma och varit magsjuk men resten av gänget åkte till Maji ya Chai för att dela ut och sätta upp flyers och inbjudningar till temadagarna och prata med Byäldste samt med det matteamet som kommer laga mat under temadagarna. Sakta men säkert krymper Att göra-listan! 
 
 

12 juli 2016. Master i Mänskliga rättigheter

 
 
Förstahandsvalet som råkade bli ett andrahandsval (vilket gangt som en liten råtta i mitt bröst sedan i april) men som löste sig ändå! Från och med augusti och två år framåt läser jag Master i Mänskliga rättigheter. WOHO! SÅ PEPP! 

12 juli 2016. Förberdelsee

 
Förmiddagen har startat med fortsatta förberedelser inför lördagens första temadag, vilken har fokus på hygien. I eftermiddag ska vi in till Arushas innerstad och inhandla material (t.ex. gåvor i form av hygienartiklar till lördag! 

11 juli 2016. Att kämpa emot pommesen

Förra året hade jag sällskap av Frida och i år har jag sällskap av ingen mindre än tuffaste handbollsproffset Lisa när det gäller att försöka hålla den inte alltför GI-inriktade maten någorlunda borta! 
 
 
Baba säger att vi i normala fall ska äta varje mål i tre omgångar. En potrion - vila, en andra portion - vila och sen en tredje potrion. På så vis ersätter vi de kalorier vi tappat under dagen. När vi tränar säger han att vi ska äta fyra omgångar. Vet inte om ett träningspass om dagen kan rättfärdiga fyra portioner pommes till middag, men det är ju fett gott hehe. #BabaslivsrådNr1

10 juli 2016. WorkWorkWork

Inom en snar framtid hoppas jag ha tid att skriva ihop en sammanfattning över vad vi har för oss här nere i Tanzania, varför vi är här och hur arbetet med Danaini är tänkt att se ut denna sommar. Sammanfattningsvis kan sägas att vi för andra året i rad ska anordna temadagar för lokalbefolkningen i byn Imbaseni, tillhörande Arusha. Efter överläggning med folket här har årets tre förta temadagar ett fokus på rätten till hälsa. Den fjärde dagen kommer bestå av en pjäs framförd av den utbildningsteater som vi samarbetade med även förra året. Pjäsen kommer byggas utifrån observationer i byn. Förhoppningen är att  samhällsfrågor på så vis ska kunna lyftas och diskuteras på ett neutralt sätt, samtidigt som vi gemensamt med lokalbefolkningen kan se i vilken riktning Danainis framtida arbete kan  utvecklas. 
 
 
Idag ägnar vi förmiddagen åt att administrativt förbereda inför temadagarna. Inbjudningskort och flyers är framställda och kommer att delas ut och sättas upp under nästkommande vecka. Flashcards för engelskaträning är snart färdiga och ekonomin är översedd. 
 
I eftermiddag ska vi besöka ett av de barnhem som Danaini är i kontakt med och där Agnes tidigare arbetat som volontär.
 
Vi har en bra dag, hoppas ni har det ni också! 

9 juli 2016. I'M BACK

 
 
 
 
 
Ett år senare är jag tillbaka i Tanzania, hos Familjen, hos Agnes, bland kycklingarna och hönorna och tupparna,  bland alla frukt, bland allt organiserat kaos, med utsikt över bergen och tillsammans med de fantastiska människorna här.  Tre dagar in och lugnet i mitt bröstet är ett faktum. 

RSS 2.0